Дейта център се охлажда изцяло от въздуха

Интернет компанията Yahoo откри нов център за данни, който се отличава с изключителна енергийна ефективност. Съоръжението в Локпорт, Ню Йорк, ще разчита на охлаждане почти изцяло от външния въздух, което е съществено спестяване на енергия, съобщи GreenTech.bg.

Центърът може да побере 50 хиляди сървъра и ще има рейтинг за ефективност на енергопотреблението от 1,08, което е много по-малко от средното за ИТ индустрията – 1,92.

Хладният климат на северната част на щата Ню Йорк, където се намира новият ЦоД, помага за намаляване на броя необходими охладители, каквито обикновено се използват в големите центрове за данни. Самата сграда е проектирана по модел, който компанията нарича “Yahoo курник” – това представлява дълга, тясна сграда, през която по-лесно циркулират външните въздушни потоци. Освен това сградата е разположена така, че да се възползва от преобладаващите ветрове.

Центърът за данни е частично финансиран с грант в размер на $9.9 милиона от Министерството на енергетиката по програма “Зелени ИТ”. Този ЦоД ще използва 40% по-малко електроенергия, отколкото типичните центрове за данни, и само един процент от енергията ще се изразходва за охлаждане.

Елиминирането на големите охладители ще спести и много питейна вода – от компанията са изчислили, че ще спестят консумацията за 200 000 души за година.

Въпреки че може да звучи като един очевиден начин за безплатно охлаждане, използването на външния въздух не е често срещана практика в ИТ индустрията. Сега Yahoo иска да патентова своя дизайн “Yahoo курник”, така че той да може да се използва и за други центрове за данни.

Коментар