Пътят на коприната става интернет магистрала

Европейската комисия финансира с 5 милиона евро увеличаването на капацитета на интернет връзките, използвани от научните изследователи в региона на Централна Азия, обхващащ Киргизстан, Таджикистан и Туркменистан. Древният път на коприната се превръща във високоскоростна интернет магистрала, благодарение на Централноазиатската мрежа за изследвания и образование (CAREN).

Научни изследователи, университетски учени и студенти от региона вече имат достъп до висококапацитетни интернет връзки, които им разкриват несравними възможности да участват активно в научните изследвания на международно равнище, съобщи Комисията.

Заедно с Казахстан и Узбекистан, които също желаят да се присъединят към мрежата, Централноазиатската мрежа ще свърже над половин милион потребители в над 500 университета и изследователски центъра.

CAREN беше открита официално вчера в Бишкек, Киргизстан. Мрежата предоставя достъп на около половин милион изследователи в региона до обширна база данни и голям капацитет за обработка на данни, необходими за осъществяване на авангардна научно-изследователска дейност, която ще бъде от непосредствена полза за региона.

Например, в тази земетръсна зона, където се пресичат индийската и евразиатската тектонична плоча, високоскоростните връзки на мрежата ще позволят на учените да получават и обменят сеизмични данни от станциите за наблюдение в почти реално време. Това ще подобри оценката и ефективното управление на риска от природни бедствия чрез свързване на изследователите от Централноазиатския институт за приложни геонауки в Киргизстан с техните колеги в Германския изследователски център за геонауки.

От подобрения интернет капацитет ще се възползват и различни други области, включително инициативите за телемедицина в Таджикистан, планираното сътрудничество в изследванията на текстил между Лондонския колеж за мода и партньорски колежи в Ташкент, както и екологичният мониторинг на езерото Исик-Кул между Киргизкия институт по физика и партньорски институти в Германия и САЩ.

Вече са в ход различни проекти за дистанционно обучение, като проектът в Туркменистан в сътрудничество с Техническия университет в Хамбург и Автономния университет в Барселона. В деня на откриването бяха представени различни съвместни инициативи между Европа и Централна Азия.

Освен че осигурява високоскоростни връзки между учените в региона, мрежата CAREN им дава достъп и до глобалната общност за изследвания и образование с помощта на съответната паневропейска мрежа GÉANT. Изследователите могат да търсят в цифровите библиотеки, да имат достъп до географски разпръснати бази данни, да споделят от разстояние научни инструменти и да обменят бързо и по надежден начин големи количества данни в цял свят.

Създадена с участието на Службата за сътрудничество на Европейската комисия EuropeAid, мрежата CAREN получава 80% от своя бюджет (в общ размер на 6,25 млн. евро) от Европейската комисия, като останалите средства се осигуряват от държавите бенефициери на принципа на споделяне на разходите. Проектът се осъществява и управлява от организацията за изследователски мрежи DANTE съвместно с националните изследователски и образователни мрежи на участващите държави.

Мрежата CAREN се основава на постиженията на финансирания от НАТО проект „Път на коприната“, с който бяха изградени изследователски мрежи в Кавказ и Централна Азия. Първоначално проектът разработваше нискокапацитетни сателитни технологии, а отскоро бяха включени и наземните оптични влакна.

Финансирането на НАТО в Централна Азия приключи през юни 2010 г. и мрежата CAREN пое осигуряването на връзка за научни изследвания и образование в Централна Азия.

Стартирана през 2000 г., мрежата GÉANT днес разполага с високоскоростни връзки с Азия, Средиземноморието, Южна Африка, Латинска Америка и Черно море. Тя свързва също Пакистан с глобалната изследователска общност, както и европейската общност за изследвания в областта на ядрения синтез с нейните центрове за суперкомпютри. Европейската комисия подкрепя GÉANT чрез своята рамкова програма за научни изследвания, като финансирането възлиза на 93 млн. евро за периода 2009-2013 г.

Коментар