Контракс лансира портал за електронни фактури

„Зелено” решение за издаване на фактури лансира ИТ компанията Контракс. От няколко месеца работи порталът за електронни документи e-invoice.bg. Чрез неговите услуги фирмите могат да спестят средства и същевременно да работят по-отговорно към околната среда.

Новата услуга спестява ежедневното разпечатване на купища с фактури, досадното пликоване, разпращане по пощата и непрестанните разходи за куриери, както и губенето на важен финансов документ, подчертаха от компанията.

Изпращането на фактура през интернет страницата e-invoice.bg се извършва в четири стъпки:

• Създаване на цифрово копие на фактурата, директно от счетоводната система.

• Подписване на цифровата фактура с електронен подпис – може да бъде групово на всички фактури, издадени през деня.

• Изпращане към получателя (клиента). Изпращачът получава потвърждение, че фактурата е получена.

• Съхранение и архивиране на електронната фактура.

Освен фактури, чрез сайта могат да се разпространяват кредитни и дебитни известия. Процедурата отговаря на всички законови разпоредби и всяко действие на системата може да бъде представено като доказателство в съда при необходимост, увериха от Контракс.

Услугата намалява оперативните разходи за фактури с 50-80%, са изчислили от фирмата. Тя е предназначена за компании, които издават повече от 100 фактури на месец. Например, при 5000 фактури на година, издаването, изпращането и получаването от клиента ще струва 1000 лв. с e-invoice.bg, по пощата – 1800 лв., а с куриери – около 4500 лв.

Освен неоспоримите предимства за издателя, системата облекчава и получателите, тъй като те получават фактурите в момента на издаването им. Съкращаването на времето за изпращане и получаване на фактурата води до намаляване на средния период за събиране на вземанията. Отпада също необходимостта от съхранение и архивиране, има възможност за автоматизирана обработка на входящите фактури.

Коментар