Борба за власт по върховете на Nokia

Скорошната борба за шефското място в Nokia взе поне една жертва. Старши вицeпрезидентът и ръководител на мобилното подразделение Анси Ваниоки силно се надявал да заеме мястото на освободения Оли Пека Каласвуо. Решението на борда на директорите да назначи за CEO мениджъра от Microsoft Стивън Елоп принудило Ваниоки да напусне компанията, разкрива самият той пред Уол Стрийт Джърнъл.

Ваниоки има над 20 години стаж в Nokia и съвсем основателно се е надявал да стане президент и главен изпълнителен директор след оставката на Каласвуо, под чието управление финландската компания загуби част от позициите си на пазара.

54-годишният мениджър обаче нямаше късмета да оглави компанията. В Nokia заложиха на външен специалист, сякаш да подчертаят нуждата от промяна в курса. Американски мениджър, какъвто е Стивън Елоп, би трябвало да помогне на компанията да се ориентира по-добра на пазара в САЩ.

Самият Ваниоки също смята, че провалът там е един от ключовите проблеми на Nokia. Друг проблем е операционната система Symbian, която едва в последната си версия е способна да се конкурира с Android и iPhone. Но Nokia загуби много време и сега се опитва с всички сили да навакса пропуснатото.

Стивън Елоп встъпи в длъжност като CEO на Nokia по-рано тази седмица. Анси Ваниоки пък вече подаде оставка, но ще трябва да поработи в компанията още половин година.

Коментар