Nokia задели $10 милиона за разработчици

Nokia обяви конкурс за разработчици на приложения с награден фонд 10 милиона долара. Компанията ще се опита да реши по този начин един от основните си проблеми, а именно – слабите резултати на американския пазар, за което призна наскоро и подалият оставка вицепрезидент Анси Ваниоки.

Конкурсът насърчава разработките на приложения за смартфона N8, базиран на операционна система Symbian^3, както и за бъдещите мобилни устройства на Nokia. Партньор на финландската компания в инициативата е US операторът AT&T.

В надпреварата могат да участват програмисти от всяка една страна по света, но приложенията им трябва да са предназначени за американския и канадския пазар. Победителите ще бъдат избрани на базата на броя сваляния на приложенията през онлайн магазина Ovi Store.

Конкурсът е организиран в 11 категории приложения и 6 геймърски раздела. Във всяка категория ще бъдат излъчени трима победители. Заелите първо място ще получат по $150 хиляди, класираните на второ – по $50 хиляди, а третите – по $25 хиляди.

Журито ще избере и две приложения, авторите на които ще получат съответно $2 млн. и $1 млн., за да ги наложат на пазара в САЩ и Канада. Същите условия важат и за разработчиците на игри.

Коментар