Мобилното развлечение достигна $18,8 млрд.

Мобилните развлекателни услуги ще достигнат пазар от 38,1 милиарда долара през 2011 година, твърди ново проучване на компанията Informa Telecoms & Media, изнесено от digitimes.com. През настоящата година анализаторите очакват бизнесът в този сегмент да генерира $18,8 млрд.
Най-голям дял в приходите на оператори от развлекателни услуги ще продължи да генерира свалянето на рингтонове и музика. Очаква се обаче бум в потреблението на мобилна телевизия, приходите от която ще нараснат от $178 милиона до над $1,8 милиарда през 2011, твърди Informa.
Спортните събития ще са основен фактор за ръста в потреблението на мобилна телевизия.
Музиката и картинките доминират пазара на мобилни развлечения в момента с 64% дял от приходите през 2006 г. Но докато свалянето на музика ще продължи да расте, картинките като мобилно развлечение ще отстъпят до четвърто място след 5 години. Преди тях освен музиката ще са мобилните игри и видео.
Все по-маловажни ще стават рингтоновете и “тапетите” (wallpapers), тъй като новите мобилни апарати ще предложат на потребителите възможности за забавление като 3D игри, телевизия и плейбек на музика с високо качество.
В момента игрите и видеото, взети заедно, формират едва една трета от пазара на мобилни забавления. През 2011 година анализаторите очакват техният дял да достигне 50%.
Същевременно операторите развиват мрежите си така, че мобилните услуги да достигнат по-бързо и по-лесно до техните абонати. За целта те въвеждат удобни средства за търсене и достъп до развлекателно съдържание и персонализирани портали.

Коментар