Не се осъзнава ползата от “умни” електро-мрежи

Енергийната инфраструктура трябва да бъде допълнително цифровизирана и насочена към потребителя, заяви при една от редките си изяви пред публика главният изпълнителен директор на IBM Сам Палмисано.

На провелата се наскоро световна конференция GridWise Палмисано изтъкна, че модернизирането на енергиината инфраструктура изисква системен инженерен подход, а не ъпгрейди „на парче”, както се случва сега, предаде GreenTech.bg.

Умните сензори за електропроводите дават на операторите повече информация, за да могат да работят. Но системата като цяло трябва да стане по-устойчива и ефективна. Предизвикателството пред индустрията е да осмисли огромното количество данни, което мрежата натрупва.

“Ние получаваме данни в безпрецедентни количества”, каза Палмисано. “Най-важното е не колко данни има. Важно е това, което данните могат да ни кажат”.

Дори и с фокус върху техническите нужди на електрическата мрежа, Палмисано е убеден, че има нещо още по-важно – потребителите на енергия. Те все още не са напълно ангажирани към идеята за интелигентните електроразпределителни мрежи.

“Ние не сме успели до момента да предадем посланието за ползите от интелигентните енергийни системи за потребителите. Докато това не се случи, пълният потенциал на интелигентните мрежи няма да бъде реализиран”.

Друг проблем, който застрашава успеха на една цифрова енергийна мрежа, е притеснението на потребителите относно сигурността и неприкосновеността на личния живот. Това, според Палмисано, няма да се реши без намесата на индустрията и политиката.

Коментар