Sharp разширява соларния си бизнес с покупка на Recurrent

Японската компания Sharp ще плати 305 милиона долара в брой за придобиване на Recurrent Energy, калифорнийски разработчик на соларни проекти.

Сделката ще позволи на Sharp, който е един от водещите производители на слънчеви модули, да развива големи соларни инсталации за бизнес-организации и други предприятия. Recurrent Energy досега е инсталирала около 2000 мегавата соларни мощности, предаде GreenTech.bg.

“Имайки ноу-хау-то на Recurrent Energy като разработчик, Sharp цели да се превърне в доставчик на цялостни решения във фотоволтаичната област, простирайки се от разработване и производство на соларни клетки и модули до разработване и маркетинга на електроцентрали”, заяви Тошишиге Хамано, изпълнителен вицепрезидент на Sharp.

Recurrent Energy, основана през 2006 г., предлага модел на финансиране, който е помогнал да се ускори възприемането на соларните технологии сред фирми, комунални дружества и правителства. Вместо да купуват и поддържат соларен масив, компаниите подписват споразумение за изкупуване на електрическата енергия, произвеждана от соларен парк, на фиксирана цена за определено време, например за 20 години.

Подобен договор за изкупуване понижава първоначалните разходи и дава на инсталатора, който е собственик на системата, отговорността за поддръжката.

Сделката между Sharp и Reccurent е знак за продължаващата консолидация в соларната индустрия, където ценовият натиск доста засили конкуренцията напоследък.

Коментар