Oracle излиза на лов за хардуерен производител

Софтуерният гигант Oracle планира да погълне производител на чипове, съобщи Блумбърг, позовавайки се на изказване на CEO-то Лари Елисън по време на годишното събрание на компанията.

В последните пет години Oracle закупи 65 компании, за да разшири клиентската си база и да навлезе на нови пазари. Сега мощният доставчик на софтуер за бази данни е амбициран да придобие интелектуална собственост и в областта на хардуера. Както е известно, неотдавна Oracle погълна производителя на сървъри Sun Microsystems.

Потенциални цели на Лари Елисън са AMD, процесорното поделение на IBM и графичната компания Nvidia, твърди анализаторът Дъг Фридман от Gleacher & Co. Поглъщане от такъв ранг ще разшири възможностите на Oracle за производство на компютри.

Любопитен факт е, че акциите на AMD и Nvidia поскъпнаха след изказването на Лари Елисън. Същото се случи и с ценните книжа на ARM Holdings – разработчик на процесори за смартфони.

От AMD са отказали да коментират слухове и „отвлечени размишления”. Няма реакция от централата на Nvidia.

Амбициите на Oracle за навлизане на хардуерния пазар личат и от скорошното назначение на бившия CEO на HP Марк Хърд за съпрезидент и член на борда на директорите на компанията.

Oracle планира да удвои бизнеса си с хардуер, който й донесе 1,7 млрд. долара през последното тримесечие, става ясно още от изказването на Лари Елисън.

Коментар