Затвориха пиратско онлайн радио в Италия

Италианската финансова полиция (GdF) затвори нелицензирана онлайн радио компания. Проверката на служители от района Корсика, в партньорство с местната анти-пиратска организация FPM, са установили, че радиото предоставя музикална програма на някои от най-големите хотели в и около Милано, без да притежава лиценз за това и нарушавайки правата на музикалните продуценти и изпълнители, съобщи ПРОФОН.

Собственикът на онлайн станцията е арестуван и обвинен в нарушаване на Закона за авторското право. По време на акцията, служителите на финансовата полиция са иззели сървъри с хиляди нелицензирани музикални файлове, които са били използвани незаконно в програмата на радиото.

Полицията също наложи и тежки административни санкции срещу 14 от хотелите, използващи услугите на нелегалното радио като музикален фон за своите обекти.

Получаването на лиценз за използване на музика от страна на онлайн радиостанции и туристически обекти в България се урежда чрез сключване на договор с дружества за колективно управление на права като ПРОФОН, посочиха от организацията на музикалните продуценти и артисти-изпълнители.

Преди няколко месеца ПРОФОН обяви началото на масирана кампания по лицензиране на онлайн радиостанции, извършващи симулкастинг и уебкастинг и запозна служителите на над 120 български онлайн станции с нуждата да имат лиценз, за да излъчват легално музика в интернет.

Общото събрание на ПРОФОН прие и нови тарифи за лицензиране на създателите на музикални плейлисти за фонова музика, използвана в различни търговски обекти.

През юли ПРОФОН подписа и рамково споразумение с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за лицензиране на публичното изпълнение на музика. Споразумението е за срок от четири години и включва параметри, по които членовете на БХРА и техните наематели могат да сключат индивидуални договори и да получат лицензия за публично изпълнение на музикални звукозаписи и видеозаписи от ПРОФОН, вкл. до зимния туристически сезон 2013/2014.

Коментар