Вирус порази компютрите на ядрен завод

Вирус е заразил компютрите на първата ядрена електроцентрала в Иран. Въпреки това оперативните системи на Бушер, която трябва да заработи до няколко седмици, не са увредени, твърди ръководителят на проекта Махмуд Джафари, цитиран от агенция ИРНА.

Червеят Stuxnet е способен да придобие контрол над различни видове промишлени инсталации. Според западни експерти, неговата сложност предполага, че може да е създаден от държава, пише GreenTech.bg.

Това е първият знак, че Stuxnet, който е предназначен за атака на системи на немската компания Siemens, е достигнал до оборудване, свързано с ядрената програма на Иран, коментира BBC.

Също така обаче случаят е показателен за кибер-заплахите, които ще застрашават все по-цифровизираните, базирани на двупосочен обмен на данни, „интелигентни“ електроразпределителни системи, наричани още „смарт-грид“.

Stuxnet е приспособен да се възползва от слабости в системите на Siemens, които се използват за управление на водни ресурси, нефтени платформи, електроцентрали и други възлови структури на комуналните услуги.

Фактът, че червеят вече е открит на персоналните компютри на служители на електроцентралата, няма да има никакво въздействие върху планираното отваряне на обекта следващия месец, заяви Джафари.

В момента цял екип опитва да отстрани злонамерения софтуер от засегнатите компютри. Създадена е и работна група от експерти, които да обсъдят начините за борба с червея, заразил около 30 000 IP адреса в Иран.

Коментар