Въведоха видео контрол на шофьорските изпити

От днес влиза в сила изискването теоретичният и практическият изпит за шофьори да бъдат заснемани. Вече има оборудвани 50 зали (27 държавни и 23 частни) в цялата страна, които отговарят на изискванията и са били приети от експертите на ИА „Автомобилна администрация”. Очаква се до края на другата седмица още около 20 да получат разрешения, съобщи МТИТС.  

Устройствата за практическия изпит ще бъдат носени и монтирани от изпитващия служител на Автомобилна администрация. След приключване на изпита ще бъдат демонтирани. Това няма да натовари финансово инструкторите, защото те няма да купуват тези камери. Записите от практическите и теоретичните изпити ще бъдат съхранявани за последващ контрол една година.

Държавната такса за явяване на шофьорски изпит остава непроменена, което не предполага никакво вдигане и на таксата за шофьорските курсове.

Новите изисквания за видео наблюдение на изпитите за шофьори бяха забавени заради обжалвания на процедурата за избор на изпълнител за нужната техника. След като последователно и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС) се произнесоха в полза на ИА „Автомобилна администрация” отпаднаха и последните пречки пред влизането им в сила.

С инициираните от министър Александър Цветков промени на Наредби 37, 38 и Инструкция 3 бяха предприети първите сериозни законодателни действия срещу черния пазар на шофьорски книжки. Въвеждат се анонимни теоретични изпити, като проверяващият тестовете не знае предварително името на кандидата, чиято работа ще оценява. След приключване на теоретичните изпити протоколите с резултатите се публикуват на специално табло в областния отдел „Контролна дейност – ДАИ“ и на електронната страница на администрацията не по-късно от 24 часа след провеждане на съответния изпит.

Видео наблюдението на теоретичния и практическия изпит също е част от промените. Във всеки областен град ИА „Автомобилна администрация” е оборудвала с видеокамери свои изпитни центрове, в които ще се провеждат изпитите по теория на кандидат водачите. Всеки, който желае да провежда теоритичен изпит, трябва да оборудва изпитния си център с камери според изискванията в наредбите. Бяха закупени и мобилни камери за контрол на практическите изпити.

Коментар