Всяка къща в Италия става електроцентрала

Отделните домове в Италия ще станат малки централи, които произвеждат енергия чрез соларни панели, стана ясно на семинар на Италианската търговска камара в рамките на Международния технически панаир в Пловдив.

Италия реорганизира енергийния сектор, за да увеличи производството на „чиста енергия“ от слънцето и вятъра и да намали емисиите от вредни вещества в околната среда. В страната вече широко се използват соларни панели, които са свързани с електропреносната мрежа.

Италианците ще представят в Брюксел много проекти по програмата „Градове на бъдещето“, насочени към пестенето на енергия и използването на възобновяеми източници.

„На много места старинните улични фенери вече светят с лампи, направени по модерната LED-технология. Летището в Бари е покрито с фотоволтаични панели, те се използват от много фирми и граждани“, посочи Фабрицио Камастра, директор на Италианския институт за външна търговия в София.

Според италиански експерти, другото модерно направление в екологията е преработката на отпадъците, които са огромен проблем, но и важен ресурс. Средно всеки човек отделя 2 килограма отпадъци дневно, показва статистиката.

„За да ги оползотворим, трябва да се изградят системи за разделно събиране, а също – производствени и търговски вериги за рециклиране”, каза Камастра.

На щанда на Есенния панаир Италия показва много инсталации, техника и технологии в това важно направление. Според Камастра, успешната формула е да се създаде цялостна верига, включваща правителството, общините, индустрията и гражданите, да се дадат данъчни облекчения и стимули.

Италия участва на панаира тази година с 30 компании на 360 км.м площ. Промишлените стоки, машини и технологии формират над 30% от италианския износ за България.

Коментар