„Зелен” рутер съветва потребителите

Компанията Belkin пусна рутер, който предлага информация в реално време и съвети относно използването на енергия в дома през уеб интерфейс. Устройството се свързва със съществуващите „умни” измервателни уреди в дома, но предоставя не само общ преглед на използването на енергия за дома. То може да се използва също за наблюдение и контрол на специфични устройства и уреди, свързани в домашната мрежа, съобщи GreenTech.bg.

Моделът работи чрез Wi-Fi или Ethernet мрежа като самостоятелен маршрутизатор, но също така може и да се свърже към вече съществуващ широколентов рутер, а има и антена за комуникация чрез ZigBee.

Софтуерът на устройството, което подобно на много други рутери е достъпно и през уеб, предлага предложения за икономия на енергия въз основа на подробен анализ на специфични навици на дома, в който е инсталиран.

Изследване на Belkin е показало, че средният потребител не е толкова заинтересован да знае данни за енергопотреблението си от типа на киловатчасове и други, а по-скоро се интересува от най-базовата информация за енергийните разходи и пестенето. Затова софтуерът на устройството е проектиран така, че да бъде удобен за потребителя и да му представя данни от този вид. Съветите включват, например, неща като паричната сума, която човек може да спести, ако промени навиците си за използване на сушилнята за дрехи.

За разлика от много други продукти на Belkin, новият рутер няма да се продава директно на крайни клиенти. Устройството се предлага на електроразпределителните дружества.

Коментар