“Живото” търсене в Google блокира някои заявки

Американското издание „2600: The Hacker Quarterly” публикува подробен анализ за начина на работа на новата услуга за мигновено търсене „Googe Instant”. В частност авторите на анализа разглеждат автоматичното блокиране на определено съдържание.

Така например, ако потребителят въведе думата „porn”, то услугата на Google ще покаже резултати от търсенето до момента преди натискане на клавиша „n". След това резултатите от търсенето изчезват от страницата. Потребителят може, разбира се, да получи резултати по думата „porn", като натисне Еnter след въвеждането й.

Услугата Google Instant, наричана още „живо” търсене, беше пусната през септември. Тя дава резултати мигновено с въвеждане на първите букви от думата за търсене, като съдържанието се обновява напълно с изписване на цялата заявка.

Според Google, новата услуга намалява времето за търсене средно с 2 до 5 секунди. Ако хората се научат да ползват Google Instant, всяка секунда икономия ще означава 11 часа общо спестено време, показват изчисленията на компанията.

Освен „porn", търсачката блокира и други заявки при изписване на последната им буква като например „genitals”(гениталии) и nigger (негър). По този начин Google се опитва да защити потребителите от случайно попадане на нелицеприятно съдържание в процеса на търсене. В забранения списък влизат названия на различни сексуални практики, порнографски филми, расови дискриминации и др.

Коментар