М-Тел подкрепя проекти в сферата на здравеопазването

С подкрепата на М-Тел в края на септември във Варна се проведе Първият международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, организиран от Сдружение „Български лекар”. За конгреса пристигнаха делегации от 15 страни и лекари от цяла България.

Благодарение на М-Тел четирима български лекари успяха да вземат участие в конгреса. По време на форума участниците представиха различни проекти в сферата на здравеопазването. Специалисти от М-Тел разгледаха 46 от проектите и избраха две от най-иновативните предложения, които да разработят съвместно с авторите им.

Единият отличен проект е на д-р Радка Хаджиолова (Тафраджийска) – Медицински Университет София, катедра Патофизиология, която предлага „Комуникационна система, свързваща болниците и спешните центрове (Полиция, Пожарна, Бърза помощ) и чакащите за трансплантация пациенти, с цел по-бърза реакция при транспортитрането на подходящи органи”. Другият отличен е д-р Димитър Златанов от Болница Токуда София АД за „Система за оптимизиране на вътреболничната комуникация, позволяваща дистанционни консултации между специалистите от различни области”. Тези проекти ще бъдат реализирани и въведени в действие с подкрепата на телекома. Лекарите, които ги предложиха, получиха от М-Тел и специални подаръци – таблети HUAWEI S7 с операционна система Android.

Специална награда за показаните познания в  предлаганите от М-Тел услуги в сферата на медицината получи и д-р Петя Мамарова от МБАЛ Девня.

В рамките на конгреса М-Тел представи няколко от своите иновационни проекти в сферата на телемедицината – Дистанционно наблюдение и оповестяване при спешни случаи, Система за дистанционно наблюдение на сърдечната дейност, SMS известяване на пациенти за предстоящи профилактични прегледи, Интегрирано решение за здравните заведения (обща комуникационна мрежа).

Коментар