Всеки трети продаван смартфон е с Android

Около 32% от продадените смартфони през първите осем месеца на годината използват операционна система Android, сочи проучване на Nielsen в САЩ. Мобилните платформи Apple iOS и RIM BlackBerry се конкурират за второто място с дялове съответно 25% и 26% от продажбите в периода януари-август.

Успехът на Android се обяснява с голямото разнообразие от подобни устройства на пазара. На практика, всяка седмица се появява нов Android модел – „суперфони” като Samsung Galaxy S и многото устройства от HTC, вкл. Droid Incredible, Evo 4G и MyTouch 3G Slide, предлагани от водещите телекоми, коментира CNET News.

Като цяло, лидер на пазара за смартфони продължава да бъде RIM с нейните BlackBerry устройства, които имат дял от 31% сред потребителите. Apple е на второ място с 28%, а Android се е изкачил трети с дял от 19%.

Анализаторите очакват с интерес развитието на пазара в следващите 6 месеца. Лагерът на Android ще продължи да пуска интензивно нови устройства, BlackBerry има готова нова ОС, а Apple е на 9 месеца от следващия си смартфон.

Коментар