Ericsson поглежда към смарт-грида и е-здравето

Вместо да посещаваме личния си лекар, ще се виждаме с него чрез телеконферентна връзка, след като домашната система за е-здраве ни е подсетила да изпием лекарствата си и да направим упражненията си за деня. Бордовият компютър на автомобила ще ни предупреждава, докато се движим из града, на кое от следващите кръстовища има най-малко задръстване, за да минем оттам. От домашния си компютър ще качваме две дузини HD видеоклипове в YouTube само за няколко секунди.

Така изглежда бъдещето на високите технологии за тези, които влязоха днес в демонстрационния камион на Ericsson, гостуващ у нас тази седмица. 4G връзка на живо и мобилни телефони с HD звук са само част от атракциите в демо-центъра, който е на обиколка из Европа.

Електронното здравеопазване е една от областите, в които компанията е фокусирала развойните си усилия. Това не е е-здравеопазването, което българските правителства вече години обсъждат по форуми и конференции, сведено до гръмки обещания, една печално известна информационна система на НЗОК и един пилотен проект за електронна здравна карта на 40 хиляди чиновници. Не, тук става дума за интуитивна потребителска система, която свежда до минимум нуждата от живо посещение при личния лекар.

Умната система включва софтуер, който – съгласно предписаните лекарства, диета и личен режим – автоматично поддържа график на приема на лекарства, упражненията, храненията. Когато е време за хапчето, системата подсеща пациента да го вземе, а благодарение на интелигентните контейнер за таблетки системата сама отчита кога пациентът е приел капсулата. Свързана с интелигентна електронна везна, системата сама отчита и теглото на пациента. През целия ден тя го подсеща за хранене, гимнастика, лекарства.

В случай на нужда системата автоматично насрочва „среща“ с личния лекар, която се провежда виртуално – чрез телеконферентен разговор. Управлението на системата се извършва изцяло чрез сензорен дисплей.

Близо 80% от разходите за здравеопазване в САЩ са свързани с хронични заболявания, посочват от Ericsson. По света този процент може да варира, но тенденцията е еднаква – повечето пари отиват за хронични болежки. Това е причината в технологичната фирма да искат да създадат механизъм, който намалява нуждата от посещение при джипито.

За да е пълноценно решението, към централната конзола може да се включи апарат за измерване на кръвното налягане, апарат за следене на пулса и насищането с кислород, както и ЕКГ-апарат. Всички те са побрани в компактен сак с големина колкото чанта за ноутбук, а самите уреди са интуитивни и лесни за употреба от сам човек.

Интелигентните електроразпределителни мрежи са друга сфера, в която Ericsson вече работи активно. В центъра на вниманието са умните измервателни уреди – смарт-електромерите, които представят детайлна информация за енергийното потребление в дома и възможностите за пестене на ток.

Ericsson вижда смарт-електромера като интерактивна конзола, която не само представя статистики, но и помага за двупосочната комуникация между ютилити фирмите и техните потребители. И тук е вписан сценарият, при който местното електроразпределително дружество има специална, по-евтина тарифа за ненатоварените часови зони и съобразно нея уредът ще предложи на потребителя да се възползва от евтиния ток. Но Ericsson отива отвъд това и е възможно също така ютилити компанията от време на време да обявява неочакван „happy hour“ – непредвиден час от деня, когато цената на електроенергията е много ниска (например в дни с много слънце или силен вятър, когато генерацията на вятърна и соларна енергия надминава планираното). Тогава смарт-електромерът ще предложи на потребителя именно в този час да бъдат включени миялната машина, пералнята, климатикът. Най-хубавото е, че в случая смарт-електромерът може да се управлява отдалечено, чрез мобилния телефон.

Интересът на Ericsson към смарт-грид системите е сериозен и компанията вече участва в няколко тестови проекта по света, загатнаха от компанията. Един от тях е реализиран в САЩ, а един – в Испания, споделиха от фирмата и обещаха подробности съвсем скоро.

На фона на тези амбиции съвсем не изглеждаше бледо направената демонстрация на 4G мобилна връзка за данни. Благодарение на нея осем HD видеоклипа потеглиха едновременно към интернет със средна скорост от 35 Mbps. За първи път бяха демонстрирани и мобилни телефони с HD звук кристално ясен и чист от фонови шумове дори при високо ниво на околния шум. Журналистите Момчил Карабулев и Александър Главчев изпробваха възможностите на HD звука на фона на нарочните викове и бурни ръкопляскания на над 15 души в демо-камиона, като споделиха, че чутото в слушалката наистина е „кристално“.

Коментар