Саша Безуханова води дискусия за е-правителството в Брюксел

Саша Безуханова, директор “Публична администрация” в НР за Централна и Източна Европа, води дискусия за ролята на електронното правителство и регионалното сътрудничество в ЕС. В панела “e-Правителство – Платформата за модерно регионално сътрудничество”, проведен в рамките на Европейската седмица на регионите и градовете в Брюксел, Отворени Дни 2010, се включиха висши представители на ЕК и Европейския парламент, бизнеслидери, експерти и крайни потребители.

На предишното издание на Форума през 2009 г. акцентът беше върху достъпа и въвеждането на електронни публични услуги. Тази година НР разглежда възможностите да се разшири електронното правителство от платформа за услуги към платформа за регионално сътрудничество.

"Напоследък се отдава все по-голяма важност на ролята на електронното правителство като фасилитатор за оперативна съвместимост, междуправителствено сътрудничество и споделени услуги не само между местни, но и регионални власти”, заяви в изказването си Безуханова. „Това, върху което те трябва да се фокусират преди да внедрят решения за електронно правителство, е представянето на огромните преимущества, които тези решения ще донесат за икономиките и обществата им".

Отворени Дни 2010 е посветена на три основни теми – конкурентоспособност, сближаване и сътрудничество, които са ключови елементи на новата стратегия „Eвропа 2020”.

Коментар