Кабинетът се зае да дефинира що е е-пари

Днес правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи, който е съобразен с необходимостта от хармонизация на българското законодателство с изискванията на европейските директиви в областта на регулацията на финансовите пазари.

С приемането на документа се въвеждат изискванията на четири директиви, една от които касае електронните пари. Това е Директива 2009/110/ЕО на ЕП и на Съвета от 16 септември 2009 г., относно предприемането, упражняването и пруденциалния надзор на дейността на институциите за електронни пари.

Измененията в нормативната уредба на първо място предвиждат въвеждането на ясно определение за понятието електронни пари с цел то да бъде технически неутрално. Това определение обхваща електронните пари, независимо дали те се държат в платежно устройство или се съхраняват от разстояние в сървър и се управляват от държателя посредством специална сметка.

Въвежда се възможност за обратно изкупуване на електронните пари, което само по себе си не означава, че средствата, получени в замяна на електронните пари, следва да се разглеждат като депозити или други възстановими средства. Обратното изкупуване е допустимо по всяко време и по номинална стойност, без възможност да се договори минимален праг.

Коментар