9,4% ръст в случаите на изтичане на информация

Компанията InfoWatch представи резултатите от рутинно проучване на случаите на изтичане на поверителна информация през първата половина на 2010 г. Според доклада, 44,2% от всички инциденти са били свързани с умишлено източване на информация, а в 48,4% от случаите става дума за случайни течове.

Освен това броят на умишлено източване на информация в сравнение със същия период на миналата година е намалял с 11,7%, което е свързано с активното прилагане на корпоративни решения за защита на поверителна информация.

Като цяло общият обем на случаите на изтичане на информация през първата половина на 2010 г. в сравнение със същия период на 2009 г. е нараснал с 9,4%. Анализаторите от InfoWatch свързват това увеличение с факта, че все още най-популярният канал за изтичане остават мобилните медии.

Основните източници на изтичането на поверителна информация през първата половина на 2010 г. остават търговските организации (73,8%) и правителствените служби (16%). Около 8% от случаите на изтичане на информация са от учебните заведения. Характерът на изтичащата конфиденциална информация най-често е „лични данни“ (почти 90%).

Лидерите на изтичане на информация в света по традиция са САЩ и Великобритания. Другите държави, които формират челната петорка по най-голям брой случаи на изтичане на информация, са Канада, Русия и Германия.

Анализаторите от InfoWatch предвиждат, че през следващата година ще има намаление в дела на „течовете“ на случаен принцип и съответно увеличение на умишлените инциденти.

Коментар