Система на Visa обработва 2500 транзакции в секунда

Visa Европа направи инвестиция за половин милиард евро в Европейската платформа за обработка на транзакции. Системата може да обработва по 2500 транзакции в секунда със средна скорост от 20 милисекунди на транзакция, съобщи компанията.

Преминаването към новата междубанкова обработваща система вече е завършено, след 6 години на изграждане. Банките членове на Visa Европа вече могат да се възползват от възможностите на изцяло европейска система за управление на транзакциите. Новата платформа предоставя и необходимия капацитет за бъдещите увеличения в обема на транзакциите.

Това е първата обработваща система, създадена изцяло според европейските изисквания в Единната зона за разплащания в евро (SEPA). Чрез нея Visa Европа вече предлага приключване на транзакцията в същия ден, без значение в кой от 18-те местни пазара и валути се извършва тя. Това не само намалява разликите, причинени от променящите се валутни курсове, но допринася за увеличаване на ефективността и скоростта на транзакциите.

Новата система предлага възможност и за управление на все по-големите обеми от транзакции, които трябва да се обработят, което допълнително намалява разходите за банките членове. Именно те притежават и контролират системата и могат да взимат решения за по-нататъшно инвестиране в допълнителни услуги, които съответстват на пазара.

Целият комплекс на системата заема площ от 930 квадратни метра и се състои от два еднакви центъра за данни, които работят като едно цяло. Ефективността на системата идва както от широкия обхват на дейности, които тя може да извършва, така и от скоростта на обработка на информацията.

През август 2010 г. системата е обработвала по 28,6 милиона транзакции на ден или 1,7 милиарда евро. Средната скорост за извършване на една транзакция – 20 милисекунди, е почти седем пъти по-бързо от конкуренцията, твърдят от компанията.

Коментар