ЕС и Южна Корея подписаха за свободна търговия

ЕС и Южна Корея подписаха вчера споразумение за свободна търговия (ССТ). Това е най-амбициозното подобно споразумение, което ЕС е договарял досега, и първото с държава от Азия, съобщи Европейската комисия.

Споразумението ще осигури значително увеличаване на работните места и на растежа в Европа в настоящия критичен момент, посочи комисарят по търговията Карел де Гухт.

„Справянето с по-проблематичните нетарифни пречки пред международната търговия може да намали разходите по извършване на стопанска дейност в същата или дори в по-голяма степен, както премахването на вносните мита“, допълни той.

Споразумението се прилага временно от 1 юли 2011 г., при условие че Европейският парламент даде съгласието си по ССТ и бъде приет регламентът. Държавите-членки на ЕС следва също така да ратифицират споразумението в съответствие със своите законодателства и процедури.

Според едно изследване, в резултат на сделката стойността на нововъзникналата за ЕС търговия със стоки и услуги ще възлезе на 19,1 милиарда евро, а по изчисления на друго изследване двустранната търговия между ЕС и Южна Корея ще се увеличи повече от два пъти през следващите 20 години в сравнение със ситуация, при която не е налице ССТ.

Със споразумението ще бъдат премахнати на практика всички вносни мита между двете икономики, както и много нетарифни пречки. То ще освободи износителите на промишлени и селскостопански стоки от ЕС за Южна Корея от плащането на мита.

След като митата бъдат напълно премахнати, износителите от ЕС ще спестяват 1,6 милиарда евро годишно. Половината от тези спестявания ще се реализират още в деня на влизане в сила на споразумението.

ССТ ще създаде и нов достъп до пазара на услуги и инвестиции и ще доведе до значителен напредък в такива области като интелектуалната собственост, обществените поръчки, политиката в областта на конкуренцията и търговията и устойчивото развитие.

През 2009 г. търговията със стоки между ЕС и Южна Корея възлизаше на 54 милиарда евро. Понастоящем в търговията с азиатската страна ЕС бележи дефицит, въпреки че корейският пазар предлага значителен потенциал за растеж.

В търговията с услуги с Южна Корея ЕС има положителен баланс от 3,4 милиарда евро, като износът през 2008 г. се е равнявал на 7,8 милиарда евро, а вносът — на 4,4 милиарда евро.

По отношение на митата, в срок от 5 години от влизането в сила на ССТ Южна Корея и ЕС ще премахнат 98,7% от изчислените въз основа на търговската стойност мита за промишлените и селскостопанските продукти.

До края на преходните периоди ще бъдат премахнати митата върху почти всички продукти с някои изключения в селскостопанския сектор. Това е най-амбициозният обхват на търговия, постигнат досега в договорено от ЕС ССТ.

Коментар