Kлавиатура без клавиши “преобръща” джаджите

Нова израелска компания на име SnapKeys е разработила клавиатура без клавиши, която обещава да направи мобилните компютри, таблети и други преносими устройства още по-опростени, съобщи PhysOrg.com. Вместо върху виртуална клавиатура на екрана, която завзема голяма част от пространството на дисплея, потребителят пише на невидими клавиши.

Главният изпълнителен директор на компанията Бенджамин Гасабиян твърди, че има два основни проблема при мобилните компютърни системи – клавиатурите са предназначени за използване с фиксирани устройства, а екраните са проектирани само за изходящ сигнал, но не и за входящ.

Безклавиатурната клавиатура обвхваща два невидими клавиша от двете страни на екрана на компютъра, като всеки от двата клавиша се състои от шест или седем букви; има и други клавиши за числата, символите и препинателните знаци. Потребителят докосва невидимите клавиши с върховете на палците си, като по този начин може да се пише много по-бързо отколкото с използване на стандартна клавиатура.

От компанията посочват, че първоначално всеки потребител ще може да използва графична визуализация на клавишите, докато свикне с тяхното разположение. Във фирмата обаче са убедени, че потребителите бързо ще научат разположението на клавишите и вече няма да се нуждаят от показване на графичното им изображение.

Гасабиян отхвърля идеята, че хората не биха искали са се учат на нов начин на писане върху клавиатура. Според него, хората винаги са се научавали да се адаптират към нови начини на действие, като се е случило когато хората са спрели да яздят коне и са започнали да карат коли. Веднъж научили се да карат кола, хората „не са искали да се върнат обратно към язденето на коне“.

Клавиатурата ще предлага и предсказващо въвеждане на текст, като английската й версия разполага с вграден речник с около 100 000 думи и точност до 92%.

В допълнение към английската версия безклавиатурната клавиатура, която е била разработвана в продължение на десетилетие, ще бъде достъпна и на всички европейски езици и на китайски, а индийска версия ще се появи много скоро след това.

SnapKeys вече се е обединила с Philips Electronics за въвеждането на безклавиатурната клавиатура на пазара, като двете фирми ще си делят приходите 50% на 50%. Те вече са започнали преговори с топ-производителите на мобилни устройства и, по думите на Гасабиян, са „в заключителен етп от преговорите“.

Безклавиатурната клавиатура ще работи върху Windows, Symbian и Android. Очаква се да се появи на пазара до няколко месеца.

Коментар