5 компютърни инцидента е имало в администрацията

От началото на годината до септември в Правителствения център за реагиране при компютърни инциденти има доклади за 5 инцидента в системите на публичната администрация.

Само през септември са регистрирани 18 предупреждения и 13 сигнала за чувствителни места в системите, съобщи днес заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов при откриване на Конференция по информационна сигурност и системи за управление на данните. Това е пренебрежимо количество на фона на световната статистика, но виртуалните заплахи не познават граници, посочи зам.-министърът.

Предизвикателство пред България е и организирането на Национален център, съобразно приоритетите и тенденциите в ЕС и по света, каза още Русинов.

Сигурността на информацията е сериозен европейски приоритет. Предстои приемането на нова директива, свързана с атаките срещу информационните системи. Документът цели по-енергична защита от случаи на масово заразяване на компютри с вируси, от финансови престъпления в кибер пространството и незаконното съдържание в интернет. Предвижда се наказателна отговорност за редица нови престъпления, особено когато засягат големи информационни системи.

Бъдещата директива ще постави акцент върху още по-голяма координация в рамките на Европейския съюз. От държавите-членки ще се очаква да я прилагат в законодателството си до 2 години след приемането й, съобщи МТИТС.

Коментар