Затвор за оператор на P2P мрежа

Финландец, създал нелегална онлайн мрежа за разпространение на музика и филми, беше осъден на четири месеца затвор. Това е второ подобно наказание в скандинавската страна, съобщи ПРОФОН.

33-годишният мъж, който е администрирал peer-to-peer хъб, ще трябва също да плати 307 хил. евро обезщетение на правоносителите.

Нарушителят е изградил мрежа с няколко DirectConnect (DC) хъба. Те представляват сървъри, управлявани от един или повече хора, използващи софтуер, който позволява на потребителите на мрежата да намират и свалят файлове от останалите потребители, свързани към същия хъб.

Компютрите на 33-годишния финландец са били иззети първоначално през юни 2007 г. и в тях е открито огромно количество нелегална музика. Въпреки това, „пиратът” рестартирал хъбовете с нови компютри, които също са иззети, през месец октомври 2007 г.

Данните от разследването показват, че около 2000 човека са използвали хъба, като са свалили и разпространили 80 терабайта съдържание (еквивалентно на 1.2 милиона музикални албума).

„Затвор е справедливото наказание за подобна добре обмислена, планирана и много вредна организация, в която администратор създава и поддържа мрежа за масово непозволено споделяне на защитено съдържание”, коментира Анти Котилаинен – изпълнителен директор на финландския анти-пиратски център CIAPC.

Изследване през юни 2010 г. установи, че 5% от домакинствата (или около 125 000 домакинства) във Финландия споделят нелегално съдържание онлайн. Според проучване от края на 2009 г., интернет пиратството в скандинавската страна нанася щети на правоносителите на стойност 355 млн. евро годишно.

Коментар