Жените са пренебрeгнати на Уол Стрийт

Жените във финансовия сектор на САЩ са пострадали много повече от мъжете. В последните три години своята работа са загубили над половин милион жени в банки, фондове и застрахователни компании. Дамите, запазили работата си, пък получават по-малко пари от колегите си мъже, разкри Блумбърг.

В периода от второто тримесечие на 2007 година до Q2‘2010 без работа във всички отрасли са останали 1,7 милиона жени, или 2,6% от всички, по данни на Министерството на труда на САЩ.

Най-силно от рецесията са засегнати служителките във финансовия сектор, където за три години своята работа са загубили 537 хиляди жени, или 12,5%. В същото време са съкратени само 3,6% от мъжете финансисти, показва статистиката.

Не само кризата обаче е причина за изтласкване на нежния пол от Уол Стрийт. Често жените жертват службата, тъй като имат или планират да имат дете. Майките освен това много трудно си намират работа, а дори и когато успеят, получават по-малко пари, в сравнение с мъжете.

В момента разликата в заплащането между мъжете и жените е най-голяма във финансовия сектор и тази тенденция се задълбочава. Докато през 2000 година на всеки долар, заработен от мъж в този сектор, са се падали 63,9 цента, заработени от жена, то през 2007 г. съотношението е още по-голямо – на жените са падат само 58,8 цента на всеки долар от мъж.

Ето защо не е изненада, че жените във финансовия сектор все по-често дават на съд своите работодатели. Наскоро три бивши служителки на Goldman Sachs подадоха иск срещу банката, обвинявайки я в дискриминация на жените по отношение на заплащанeто на труда и израстването в службата.

Една от служителките се оплаква, че в ръководството на Goldman Sachs има твърде малко жени. Банката, от своя страна, посочва, че почти една трета от вицепрезидентските постове са заети от жени.

При конкурентите положението не е по-добро. Само три са жените в 16-членния управляващ борд на JP Morgan Chase. 11 от 12-те топ мениджъри на Morgan Stanley пък са мъже, а в Citigroup всичките 19 шефове на най-високо ниво са мъже.

Коментар