“Реплики” и “дуплики” между Панаира и БСК

Негативните оценки за състоянието на Международен панаир Пловдив, изнесени по-рано тази седмица от Българска стопанска камара, предизвикаха ответна реакция. В отворено писмо до министър Трайчо Трайков ръководството на панаира обвини в „доноси и лъжи” председателя на БСК – Божидар Данев.

Скандалът започна във вторник, когато БСК разпространи отворено писмо до министъра на икономиката, енергетиката и туризма. В него камарата твърди, че панаирът е в упадък и все по-малко български производители поставят изложението в своите маркетингови планове.

Браншови асоциации ограничават или дори прекратяват участието си, се казва още в писмото. На територията на панаира пък чуждестранни дипломатически представители споделят разочарованието на своите изложители и не виждат смисъл да участват, алармира БСК.

В контра писмото, разпространено вчера, от Панаира питат защо в “задълбоченото” си проучване Божидар Данев не се е обърнал за по-меродавна информация към ръководството на панаира, преди да атакува една българска фирма.

„Стилът на писмото и начинът на неговото разпространение говорят за други цели – във всеки случай не за загриженост за бизнеса. В противен случай писмото, което е подписал като председател на БСК, нямаше да съдържа толкова откровени лъжи”, се казва в документа. „Илюстрация на неверните твърдения е фактът, че нито една браншова асоциация от членуващите в БСК не е прекратила участието в провежданите около 50 изложения годишно на панаира”.

Пресцентърът на Международен панаир Пловдив заявява, че „издържаното с доноси и лъжи писмо на председателя на БСК в стил Павлик Морозов е провокирано не от загриженост за бизнеса, а от опасенията, че панаирът има намерение да възстанови владението си върху 27-а палата. Тя до момента е незаконно използвана от БСК в продължение на години, както и други площи на панаира, неправомерно присвоени от различни субекти, които на гърба на панаира го ползваха като златна кокошка”.

„Възстановяването на владението ще  случи независимо дали в МИЕТ ще обърнат внимание на писмото на БСК и внезапното им желание за “широка дискусия” за панаира, но без участието на панаира и на община Пловдив”, заключава писмото.

Късно снощи БСК отговори на нападките, като нарече „безпочвени и клеветнически” обвиненията към нея. От камарата обръщат внимание, че позицията им в отвореното писмо е адресирана към МИЕТ, а не към Пловдивския панаир, поради което не е счела за необходимо да провежда предварителни  консултации с ръководството на панаира относно кореспонденцията си с държавни институции.

„В публикуваното днес писмо не виждаме контрааргументи на нашите по отношение на необходимостта панаирът да възвърне предишната си роля за провеждането на националната икономическа политика, в т.ч. и на държавните органи”, се казва в писмото до медиите.

БСК потвърждава позицията си от 5 октомври т.г. относно несъстоятелността на Пловдивския панаир да отговори на актуалните нужди на българския бизнес и липсата на визия на държавата за развитие на панаирната дейност.

Що со отнася до отправените обвинения за незаконно ползване на Палата 27 на панаира, те са „недопустими, поради факта, че БСК е собственик на сградата. Камарата е построила и поддържа Палата 27 повече от 20 години със собствени средства за представителство на българския бизнес пред участниците в панаирните изложения”, поясниха от БСК.

Коментар