Ford търси идеи за приложения за авто-РС

Още от 2008 година на редица от моделите на автомобилния производител Ford беше инсталирана компютърна система за гласово управление Sync. С течение на времето се появиха и отделни приложения, като например плейъри за интернет-радиостанции или пък OpenBeak – микроблогинг клиент за Twitter.

Сега Ford обяви, че предоставя достъп до програмния интерфейс на Sync за редица партньори, настоявайки те да разработват приложения за автомобилния бордови компютър на компанията. Имената на партньорите обаче не бяха разкрити.

Новите приложения за Sync ще се разпространяват чрез магазини като Android Market и BlackBerry App World, а по-късно евентуално и чрез iPhone App Store и Windows Phone Marketplace. За да бъде изтеглено приложение, автомобилният компютър трябва да е свързан към телефона чрез USB връзка.

Засега компанията не позволява създаване на какви да е приложения за Sync и не работи с всички желаещи да пишат софтуер за платформата. Вместо това на първо време Ford възнамерява да прецени кои приложения ще бъдат най-полезни и безопасни за шофьорите.

Сред предложените на фирмата идеи са програма, която предупреждава за наближаване на опасни кръстовища, програма за проучване и резервация на паркинг места или информационна служба, поддържаща връзка в реално време със социални мрежи.

Коментар