Google тества кола, която се движи сама

Google Inc., фирмата-създател на най-голямата в света машина за търсене в интернет, е започнала да „бърника“ из автомобилните двигатели – при това изглежда доста успешно, защото вече конструира двигатели от ново поколение. Компанията тества своето ново творение – футуристичен модел кола, която се движи сама, без нужда от шофьор.

В публикация в официалния си блог Google разкрива, че е разработила технология – и даже усилено я тества – за напълно автоматизирана кола, която ще изземе контрола от ръцете на разсеяните шофьори и ще се управлява сама, оставяйки човеците да изпращат текстови съобщения, да се хранят или да си оправят грима на спокойствие.

"Нашата цел е да предотвратим пътно-транспортни произшествия, да дадем на хората свободно време и да намалим въглеродните емисии, правейки фундаментална промяна в начина на използване на автомобила“, казва Google в своя блог.

Автоматизираната кола използва видео камери, радари и лазерни сензори, за да „вижда“ останалите участници в движението, както и подробни карти за навигация по пътя напред.

Футуристичният автомобил вече е тестван из най-натоварените улици из Калифорния – включително магистрали, мостове и натоварени улици. Той е изминал съвсем самостоятелно над 225 хиляди километра, твърди Google.

През цялото време на изпитанията е налице водач зад волана на автомобила – за всеки случай. Водачът може да поеме управлението много лесно, като деактивира криуз-контрола, казва Google и добавя, че по време на тест-драйв пътуванията в автомобила винаги има и и обучен софтуерен оператор, чиято задача е наблюдението на системата.

Google твърди, че самостоятелно управляващите се автомобили някой ден ще са реалност и ще намалят наполовина милионите смъртни случаи, които стават факт всяка година по пътищата.

За тези, готови да платят трудно спечелените си парички за един от първите автомобили със самостоятелно управление, Google предупреждава, че проектът „е в много, много ранна експериментална фаза“, предлагайки единствено „поглед“ над това, което транспортът би могъл да представлява в бъдеще.

Коментар