Балканска организация ще бори е-отпадъците

Неправителствени организации за защита на околната среда учредиха национална застъпническа мрежа за устойчиво управление на електронни отпадъци в София.

В рамките на международен проект до края на 2011 г. мрежата ще проведе изследване върху текущите практики по управление на е-отпадъците, информационни и обучителни срещи с граждани и отговорни администрации и бизнеси.

Проектът, съфинансиран от Еврокомисията, ще бъде воден от македонската Фондация „Метаморфози“. БлуЛинк е координатор на проекта за България. Освен тях в проекта участват британската „Computer Aid International“, хърватската „ZaMirNet“, сръбският „Център за гражданско развитие ПРОТЕКТА“, както и сръбската „Bozic i sinovi d.o.o.“.

Общата стойност на проекта е 298 259 евро, като от тях 238 600 се осигуряват чрез грант от Европейската комисия, което покрива 80% от бюджета на проекта.

До края на международния проект за Балканска застъпническа мрежа по управлението на електронните отпадъци българските участници ще проведат следните дейности:

– изследване по темата за управлението на електронни отпадъци – приложение на законодателните изисквания, проблеми, текущи практики в България. Ще бъдат изследвани всички страни и заинтересовани лица – държавна администрация, общинска администрация, бизнес (производители и вносители на електронно оборудване, фирми, лицензирани за дейности по управление на електронни отпадъци) и медии и НПО;

– срещи на НПО за изграждане на капацитет за работа по застъпничество по темата за управление на електронните отпадъци;

– провеждане на местни публични събития през 2011 г., популяризиращи темата за управлението на електронни отпадъци в България и приложимите добри практики.

Коментар