Хардуерният пазар у нас тръгна нагоре

Пазарът на хардуер у нас тръгва нагоре. През второто тримесечие съвсем неочаквано са достигнати по-високи стойности, отколкото за същия период на 2009 година, сочи нов анализ на независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

След седем последователни тримесечия на спад, през Q2‘2010 доставките на компютърен хардуер са се увеличили. Една от основните причини за това е изключително ниската база на второто тримесечие на миналата година, когато на практика пазарът се срина с минус 42%, поясниха от CBN.

„Макар и обемът на достaвения компютърен хардуер да е вторият най-слаб резултат за последните 14 тримесечия, фактът, че има ръст, е добра новина за възможно, макар и по-слабо, но все пак възстановяване на пазара”, коментира агенцията.

Локомотивът на ръста остават преносимите машини, но истинска изненада е ръстът при компонентния бизнес. В тона с добрите новини са и доставките на мобилни телефони, чийто ръст също е забележителен, на фона на общата картина.

Резултатите са показателни и поради друго обстоятелство – дори и значително поскъпналият спрямо лева долар не е повлиял негативно на потрeбителското търсене, което е интересно от гледна точка на конкуренцията, ценообразуването и маржа на печалба в сегмента, отбелязва CBN.

Дали обаче тези добри резултати са от повишено търсене или са следствие от увеличаване на складовите наличности на дистрибуторите ще се разбере от резултатите в третото тримесечие, заявиха от анализаторската компания.

Коментар