Мобилните устройства ни дават “разтегливо време”

Начинът, по който използваме разтегливото време, надхвърля смисъла на която и да е предварителна програма

Хората често се чудят как могат да поберат толкова много неща в деня си, особено когато имат най-различни отговорности, обхващащи работното място, свободното време, семейството и приятелите. Ново международно изследване, направено от Redshift Research по поръчка на Intel, показва, че 89% от хората в региона на ЕМЕА (Европа, Близкия изток и Африка) считат себе си за заети, а една внушителна част от тях (49%) смятат, че са много и дори ненормално заети.

Как да поддържаме баланса във всекидневието си? Екипът на Intel от етнографски изследователи е намерил отговор на този въпрос – следвайте течението на „разтегливото време”.

Днешният живот може да изглежда накъсан от толкова много неща, които се случват, но точно „дупките” между активностите ни позволяват да следваме различните си интереси. Обширното и детайлно научно наблюдение върху хиляди участници в проучването разкрива дълбоката връзка между тези малки „въздушни ями” в деня ни и използването на мобилни устройства. Това е „разтегливото време”.

“Въздушни ями” в ежедневието ни, които постоянно се движат и променят формата си, за да се пригодят към нуждите ни, са изпълнени с непланирани, но ценни активности, давайки възможност на хората да свършат полезни задачи, докато някой или нещо не ги прекъсне.

Интересното е, че хората не чувстват тези непланирани задачи да намаляват – начинът, по който използваме разтегливото време, надхвърля смисъла на която и да е предварителна програма. Следователно, разтегливото време е от изключителна важност, защото ни помага да управляваме заетото си ежедневие и ни държи постоянно във връзка със света около нас – колкото и хаотичен да е денят ни.

Ясно е, че хората са много добри в това да постигат безрой различни неща в своето ежедневие. И мобилните устройства са от изключителна важност в този процес. Всъщност 81% редовно използват „разтегливото време”, като заявяват, че всеки ден свършват много полезни малки задачки на мобилните си устройства.

Не е изненадващо, че лаптопът се е превърнал в ключов инструмент в нашия живот, но значението, което има като начин да сме постоянно във връзка, често се подценява. Ценната роля, която играе, се отразява във факта, че 93% от хората в EMEA твърдят, че могат да свършат нещо полезно на компютъра си само за пет минути. Това показва колко е важно човек да има мобилно устройство, което се движи със скоростта на живота; чакайки пясъчния часовник да се изтече дава много малко време на тези заети хора. Следователно, денят ни се обогатява не само от важните задачи, които свършваме, но и от това какво правим в тези малки „времеви ями”.

„Разтегливото време” е всепризнато, що се отнася до това, че ни държи във връзка с хората, общностите и ресурсите, които са от значение за нас. Животът днес изисква добра свързаност, но има и емоционално привързване към подобна интерактивност и принадлежност. Почти всеки четири от пет (79%) от анкетираните в проучването заявяват, че е важно да бъдат във връзка с онлайн общности и групи с общи интереси всеки ден и почти трима от пет анкетирани (57%) разкриват, че това е една изключително ключова част от ежедневния им живот.

Мобилните устройства са се превърнали в един от основните социални инструменти в ежедневието и над половината анкетирани (52%) чувстват, че биха били изолирани без тях. “Наблюдава се дълбока интегрираност на свързаните компютърни технологии в нашия живот; по този начин свързаността на устройствата позволява свързаност между хората”, потвърждава Тай Ратенбъри от групата Intel Social Insights Research.

Хората в EMEA използват „разтегливото време”, за да са сигурни, че не губят връзка със своите мрежи от приятели, роднини и интереси. 88% от анкетираните използват своето устройство, за да развият и поддържат взаимотношения. Независимо дали се наслаждават на свободното си време или използват някоя пролука в работата, личните и служебни задачи като електронна поща (77%), събиране на информация от интернет (67%) и използване на социални мрежи (54%) оформят част от богатото ежедневие.

Ето защо, времето прекарано в използване на мобилно устройство, може да бъде разглеждано като нещо много повече от чиста технология. Става въпрос за това да сме свързани с хората и да си набавяме информация за света около нас. Затова за 87% животът им би се променил значително, ако са без своето мобилно устройство.

Етнографското изследване и резултатите от проучването на Intel показват, че начинът, по който хората използват мобилни устройства като лаптопи и смартфони, е еволюирал. Те са станали средства за изграждане на взаимоотношения, както и за себеизразяване – затова 91% от притежателите на лаптопи гледат на мобилните си устройства като на инструмент за комуникация, а 87% твърдят, че компютърът им помага да раждат креативни идеи.

Смисълът, че мобилните устройства ни дават свобода, означава, че сега те са „прозорци” към важни елементи от живота на човек, които се простират отвъд работата и включват социални и роднински мрежи, като държат хората във връзка със света около тях.

“Изглежда успехът на мобилните устройства зависи от способността им да се комбинират без проблеми с други активности, без да отнемат голяма част от вниманието на хората”, коментира д-р Салвадор. „Разтегливото време” – със своята течна и непланирана гъвкавост, позволява на жителите в EMEA да използват мобилните си устройства, за да поддържат едно великолепно свързано общество.

Коментар