Първи устройства с WP7 се чакат у нас

Първи мобилни устройства с операционна система Windows Phone 7 се очакват скоро на пазара у нас, обяви М-Тел.

Днес е световната премиера на новата мобилна платформа на Microsoft, която комбинира прости ежедневни задачи, свързани с електронната поща, или дейности като заснемане и споделяне на снимки, така че потребителят да може да прави повече неща с по-малко стъпки.

Най-напред на пазара у нас ще излезе WH7 смартфонът LG Optimus 7, съобщи М-Тел. През следващите месеци се очакват HTC HD7 и Samsung Omnia 7. От оператора не посочиха точните дати и цени на новите продукти.

Освен в България, Телеком Аустрия Груп, част от която е М-Тел, започва да предлага Windows Phone 7 устройства в Австрия, Хърватия, Словения, Сърбия, Македония и Лихтенщайн.

Microsoft очаква да възвърне позициите си на мобилния пазар с новата ОС. Според Gartner обаче, системата ще даде краткотрайно предимство на Microsoft, като повиши пазарния й дял при смартфоните от 4,7% през 2010 година до 5,2% през 2011-та.

Към 2014 година делът на WP7 ще падне до 4%. Лидер ще продължи да бъде Symbian с 30,2%, следвана от Android с 29,6%, прогнозира Gartner.

Коментар