HP, Oracle и IBM са най-активни на M&A пазара

Сделки по сливане и поглъщане за над 50 милиарда долара са направени тази година. HP, Oracle и IBM са най-активните играчи на M&A пазара, който бележи ръст от 24%, сочи анализ на Блумбърг.

Напоследък ИТ компаниите се опитват да излязат от нишовите сегменти. Поглъщанията им позволяват да станат по-универсални доставчици на продукти и услуги.

Блумбърг оценява на 51,9 млрд. долара сделките по поглъщания на компании от технологичния сегмент и интернет услугите, направени тази година в САЩ.  За сравнение, за същия период на миналата година обемът е бил $41,8 млрд. Купувачите проявяват засилен интерес към облачни технологии, които позволяват съхраняване на данни в големи дейта центрове.

HP, Oracle, IBM, Cisco и Dell имат общо $100 милиарда в кеш, които ще бъдат похарчени за поглъщания. Най-голям интерес за тях представляват компании, работещи в сферата на софтуера, съхраняването и защитата на данни, твърди Чарлз Кинг, водещ анализатор от Pund-IT.

Стимулиращ фактор за ръста на M&A пазара е ниската цена на високотехнологичните компании. Очаква се обаче поскъпване на софтуерните компании, тъй като разработките в тази област играят ключова роля за развитие на облачните услуги, които пък са едно от най-перспективните направления в ИТ индустрията.

Така например, пазарната стойност на Red Hat – разработчик на едноименната Linux система, използвана в големи облачни проекти – се оценява в момента на 7,2 млрд. долара. Компанията Citrix Systems, доставчик на корпоративни решения за виртуализация, има стойност от 11,3 млрд. долара, а пазарната цена на VMware, лидер във виртуализацията, е $31,9 млрд. На практика тези компании са недостъпни за поглъщане.

Придобиването на ИТ компании е привлекателно и за големите инвестиционни банки. Goldman Sachs, например, държи 30% дял от поглъщанията през тази година. Morgan Stanley и Barclays Capital заемат второ и трето място по този показател.

Коментар