Microsoft “отваря” Vista за целите на сигурността

Microsoft пусна първата си чернова (draft) на приложния програмен интерфейс (API) на Vista. Така софтуерният гигант ще помогне на компаниите за сигурност да създават продукти, които работят с функциите за защита в ядрото на Vista.
Новият API ще позволи на софтуерните разработчици да разширят функционалността на ядрото на 64-битовата операционна система Windows Vista, съобщава Microsoft на своя уеб сайт.
Тази стъпка на компанията е продиктувана от неотдавнашни оплаквания от страна на Symantec и McAfee, че Microsoft не им дава достъп до ядрото на Vista.
От Symantec, най-големият производител на софтуер за сигурност, потвърждават пред cnet.com, че вече са получили материали от Microsoft, като посочват, че очакват и допълнителна информация.
От McAfee също съобщават, че Microsoft им е предоставила API спецификация, която включва някои от направените препоръки от страна на компаниите за сигурност.
Финалната версия на API ще бъде налична с Windows Vista Service Pack 1, който се очаква в началото на 2008, според Gartner.

Коментар