Интернет ембаргото се пропуква по Коледа

Все повече кубинци успяват да заобиколят ембаргото на САЩ върху предметите, които могат да изпращат на острова с помощта на чуждестранни Интернет сайтове.
Канадският сайт Cubamaxstore.com дава възможност на бежанците да пращат стоки като месо, конфитюри и дори дезодоранти на роднини в Куба. Въпреки че тези подаръци не могат да се сравнят със скъпите музикални устройства като iPod и конзолите за видео игри, които американците си разменят за Коледа, те се приемат с благодарност от жителите на осторва, печелещи средно от 10 до 15 долара на месец, според AP.
Кубинците стават все по-изобретателни в начините за връзка със своите роднини на острова, въпреки ограниченията за движение на хора и стоки, налагани от правителствата на двете държави. Американското ембарго позволява посещаване на Куба само веднъж на три години и изпращане на парична помощ на членове на семейството, останали на острова, в размер на най-много 300 долара на тримесечие.
От другата страна пък кубинското правителство взема по 20 цента на всеки изпратен долар. Таксата е по-ниска за други валути като евро и канадски долар, което прави канадският онлайн магазин по-привлекателен за кубинските бежанци.
Тази търговия се счита за полулегална от американците. Канадският сайт изглежда работи в легалната сива икономика. Американският закон забранява износа на продукти за Куба чрез трети страни като Канада или Мексико, но прави изключение за семейства, които изпращат храни, витамини и стоки за лична хигиена на стойност до 200 долара на най-близки членове на семейството.
За кубинците обаче изпращането на храна у дома няма нищо общо с политиката. Става дума просто за загриженост на хора, които се опитват да помогнат на своите близки в родината.

Коментар