Проектозакон предвижда защита на личните данни

Министерският съвет прие проект на  Закон за изменение и допълнение на Закона за търговския регистър (ЗТР), с който се създава по-подробна законова дефиниция на понятието търговски регистър. Това е електронна база данни, съдържаща обстоятелствата, които се вписват по силата на закон, и актовете, които се обявяват по силата на закон, за всички търговци и клонове на чуждестранни търговци.

В законопроекта е предвидена защита на информацията, представляваща лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, като обстоятелствата и актовете, вписвани и обявявани в търговския регистър, се оповестяват без тази информация. Изключение прави информацията, за която със закон се изисква да бъде оповестена.

Всеки има право на свободен и безплатен достъп до базата данни на търговския регистър. Агенцията по вписванията осигурява регистриран достъп до делото на търговеца. По този начин се осигурява възможност за техническа защита на оповестените в регистъра лични данни чрез проследяване на потребителите на информация от търговския регистър в случаите на констатирана злоупотреба с тези данни.

Предлага се лицето, което иска достъп до архивната информация по партидите на търговците, да се идентифицира чрез електронен подпис или чрез цифров сертификат, осигуряващ му уникална парола, или с документ за самоличност.

С измененията се предвижда всички заявления за вписване, за заличаване на обстоятелства и за обявяване на актове в търговския регистър да се подават само по електронен път за акционерните дружества и командитните дружества с акции.

Промените в закона целят още удължаване сроковете за произнасяне на длъжностните лица по регистрацията по заявленията за вписване и за заличаване, по заявленията за обявяване на актове и на годишните финансови отчети. Предвидените нови срокове се налагат от практиката.

Предложените изменения имат за цел преуреждане на обществените отношения, свързани с пререгистрацията, прекратяването и заличаването на едноличните  търговци, на клоновете на чуждестранните търговци, на капиталовите търговски дружества и на кооперациите, които не са поискали пререгистрация и вписване до 30 юни 2011 г. в търговския регистър.

Коментар