Европейците все повече се “цифровизират”

Европейците все повече се „цифровизират“, съгласно проучване на Евробарометър, при което са анкетирани 27 000 домакинства в целия ЕС относно използването от тях на интернет, телефони и телевизия. Повече европейци се абонират за пакетни услуги с твърда цена за широколентов достъп до интернет и цифрова телевизия.

Благодарение на все по-широкото разпространение на широколентови мрежи, нараства броят на потребителите на интернет в Европа, като сега 35% използват уебсайтове на социални мрежи. Те обаче са загрижени относно цената, качеството на услугите и сигурността, както и за свободата в онлайн пространството. Една пета от потребителите на интернет чрез кабелна и безжична връзка посочват, че са се сблъсквали с блокиран достъп до съдържание и онлайн услуги.

Широколентов интернет

Проучването разкрива, че 43% от домакинствата в ЕС все още не разполагат с достъп до интернет. Като основна причина за липсата на домашна връзка към интернет почти всяко пето анкетирано домакинство посочва свързаните с ползването на интернет големи разходи. Следователно намаляването на цените – една важна цел на Програмата в областта на цифровите технологии за Европа – чрез повишаване на конкуренцията вероятно ще насърчи повече хора да се свържат към интернет, посочват от Европейската комисия.

Много от хората, които не ползват интернет в къщи, заявяват, че не проявяват интерес към глобалната мрежа. Становището на Комисията е, че всички граждани на ЕС следва да разполагат с възможност за широколентов достъп до интернет и че повече от тях биха се възползвали от тази възможност, ако всички те са запознати с потенциалните предимства от това (например достъп до новаторски услуги и извършване на служебната работа в домашни условия).

Пакетни услуги

От анкетираните домакинства 38% са абонирани за пакет, съдържащ две или повече услуги. Близо една четвърт от анкетираните домакинства в ЕС приемат програми на цифровата наземна телевизия – степента на разпространение е сходна с тази за спътниковата телевизия.

Цената и качество

Съгласно проучването 61% от ползвателите на мобилни телефони и 49% от абонатите на фиксирана телефонна връзка в ЕС ограничават своите обаждания поради цената. Според 30% от домакинствата с широколентов достъп до интернет, скоростта на теглене на данни не е постоянна, 36% се оплакват от прекъсвания на връзката, а 24% заявяват, че качеството на услугата не отговаря на договорните условия.

С Програмата в областта на цифровите технологии се цели до 2020 г. на всички граждани на ЕС да се осигури достъп до интернет със скорост на предаване на данните 30 мегабита в секунда (Mbps), като към тази дата поне 50% от европейските домакинства ще ползват интернет чрез връзка, позволяваща скорост над 100Mbps.

Доверие и сигурност в интернет

84% от домакинствата биха желали да бъдат уведомявани в случай на загуба, кражба или изменение на техните лични данни. 45% са загрижени, че е възможна злоупотреба с техните лични данни в сайтове на социалните мрежи.

Потребителите на възраст под 24 години са по-малко обезпокоени отколкото тези на възраст над 40 години. Пакетът от мерки от 2009 г. в областта на далекосъобщенията, които трябва да бъдат осъществени до 26 май 2011 г., съдържа няколко разпоредби, с които доставчиците на публично достъпни електронни съобщителни услуги се задължават да информират или националния регулаторен орган или своите абонати за пробиви в сигурността на личните данни.

Неотдавна Комисията представи мерки за укрепване на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) и за борба с кибернетичните атаки.

Блокиран достъп

21% от анкетираните европейски домакинства с връзка към интернет смятат, че достъпът им до определени онлайн услуги и съдържание е бил блокиран от техния интернет доставчик. Същият е делът на потребителите на интернет чрез мобилна връзка, които посочват този проблем, но около една трета от тях си го обясняват с ограничения капацитет на своя мобилен телефон или със своя абонамент.

Социални мрежи

Повече от една трета от гражданите на ЕС използват сайтове на социални мрежи: това важи за държави както с висока, така и с ниска степен на разпространение на интернет (например съответно Нидерландия и Латвия). 22% от домакинствата с достъп до интернет използват своя компютър за гласови повиквания чрез интернет. Вероятността домакинства в 12-те нови държави-членки да се възползват от това е два пъти по-голяма отколкото в другите 15 държави-членки.

Телефони и телевизия

98% от домакинствата в ЕС разполагат с телефон, а все повече домакинства (87%) – с мобилен телефон. Само 11% разполагат с връзка само чрез фиксирана, т.е. кабелна линия. 25% използват само мобилен телефон и не разполагат с фиксирана телефонна линия.

98% от домакинствата в ЕС имат телевизор, но само 30% са абонати на кабелна мрежа, докато 23% ползват цифрова телевизия – увеличение с 11% спрямо 2007 г.

Коментар