Расте производството на соларни модули у нас

Все повече български фирми започват производство на соларни модули – както фотоволтаични, така и термални. Административни трудности в общуването с държавата правят обаче подобни начинания доста тежки, споделят помежду си предприемачите.

Някои от тях потърсиха партньорство или инвестиции от страна на големите руски производители по време на руско-българския фотоволтаичен форум, който се провежда от 12 до 14 октомври у нас. Организатори са SolarPVEvents и Виа Експо, съобщи GreenTech.bg.

Младата фирма Crane от Пловдив, например, се е заела да произвежда фотоволтаични системи с нестандартни размери и приложения, които да направят фотоволтаичната технология практически по-приложима в сравнение с големите правоъгълници, изискващи много площ. Липсата на административен капацитет у държавните органи, чиято задача е да разглеждат и одобряват за финансиране подобни иновативни проекти, неведнъж е спъвала начинанията на фирмата, коментират оттам.

Липсват администратвен капацитет и квалифицирани специалисти в държавните органи, споделя и Хайрие Хаджийска, изпълнителен директор на една от големите фирми в еко-енергетиката у нас Eco Power 2009.

Създадената през 2008 г. GLB има подобни проблеми. Тя се готви да отвори първия си завод за фотоволтаични системи до края на годината, недалеч от Угърчин. Въпреки, че ще осигури заетост на няколко десетки души в регион, отличаващ се с висока безработица, фирмата така и не могла да получи каквато и да е държавна помощ или евро-финансиране за проекта си.

„Няма европейски средства за такава дейност, затова ме връщат“, споделя управителят Росен Шалиев.

Въпреки липсата на държавна подкрепа и на административен капацитет у държавните структури, които биха могли да помогнат за осигуряване на евро-финансиране за иновативните соларни проекти, и въпреки невъзможността за работа с банки българските предприемачи в сферата на соларните технологии не се отказват от начинанията си. С упоритост и много усилия скоро се стига до серийно производство, потвърждава и опитът на BG Solar Panels.

Макар че няма да постигне планирания производствен обем за годината, фирмата е доволна, че от края на миналата година е в етапа на серийно PV производство.

Коментар