Япония ще продава “умни” градове на света

Страната на изгряващото слънце да завладее света със смарт-градове, стана ясно на проведената преди броени дни в Япония „Комбинираната изложба на съвременните технологии“, по-известна като CEATEC.

Японската версия на т. нар. „интелигентни градове“ съществува в онзи бъдещ свят, в който изкопаемите горива са вече напълно изчерпани, пише GreenTech.bg. Алтернативни източници на енергия като слънцето, вятъра и ядрената енергия са впрегнати да генерират ток в масови количества.

Тази енергия се разпределя между сгради, домове и електрически автомобили, свързани помежду си чрез „интелигентни мрежи“, които наблюдават потреблението в рамките на мрежата за постигане на максимална ефективност. Целта е драстично намаляване на въглеродните емисии – в идеалния случай до нула, за които много учени смятат, че са основен причинител на глобално затопляне.

По-голямата мечта на Япония обаче е интелигентният град да се превърне в следващото голямо „нещо“ за износ. Това би трябвало да даде сили за нов растеж на икономиката й в момент, когато страната се намира в икономически спад и бива засенчена от Китай, втората по големина икономика в света след САЩ.

Град Йокохама, разположен югозападно от Токио, е мястото на провеждане на един социален и инфраструктурен експеримент за създаване на „интелигентния град“, на който останалата част от света ще може да подражава. Стартиран през тази година, проектът „интелигентният град Йокохама“ е 5-годишна пилотна програма, реализирана от консорциум от седем японски компании – Nissan Motor, Panasonic, Toshiba, Tokyo Electric Power, Tokyo Gas, Accenture и Meidensha.

„Искаме да изградим един социален модел, който може да бъде копиран в чужбина”, казва Масато Нобутоки, ръководител на проекта. „Йокохама е място, където чуждите култури са навлезли преди 150 години и след това са се разпространили из останалата част на страната.” Сега, смята той, е време за обратното – Япония да тръгне през Йокохама, за да разпространи постиженията си по света.

Коментар