ИКТ проект очертава карта на замърсяването

Финансирани от ЕС проекти спомагат за очертаване на карта на замърсяването. Проектът INTAMAP, например, може да предостави на всеки карти в реално време на замърсяването на въздуха, сушата и водата, съобщи Европейската комисия.

В рамките на INTAMAP е разработен отворен софтуер със спецификации за чертане на контурни карти, които не само показват точното местоположение на замърсените области, но и илюстрират откъде идва и накъде се насочва замърсяването. Тази информация дава възможност на обществените институции по-бързо да решават какви подходящи мерки да предприемат за борба с източника на замърсяването и позволява на гражданите да го избягват.

Изследователи от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Нидерландия и Обединеното кралство работиха по проекта, получил около 1,8 млн. EUR финансиране от ЕС.

Улесняване на обществените институции

В случай на разливане на петрол в европейската акватория досега измерванията биха показали точната област, засегната от замърсяването, но често не ставаше ясно за каква степен замърсяване става дума или откъде идваше то. Без тази информация обществените институции се затрудняваха да прилагат бързи мерки за резултатна борба със замърсяването.

Например, решения като това кога да се предприеме евакуация се основаваха върху информация, събирана от относително малък брой мониторингови станции, обхващащи незначително количество точки на замърсяване поради оскъпяването на процеса. При липса на информация относно нивата на замърсяване между станциите органите за вземане на решения не разполагаха с пълна картина за степента на замърсяването.

Научните изследователи от проекта INTAMAP разработиха софтуер, който използва измервания, направени на конкретни места с цел създаване на контурна карта онлайн, която показва концентрацията на замърсители и е актуализирана в реално време.

Със средствата на т.нар. методи на „интерполация“ тази карта показва какво се случва между точките на измерване и следователно осигурява по-прецизна картина. Тъй като това може понякога да изисква продължителен период за обработката на данни, софтуерът INTAMAP сравнява спрямо наличното време дали да използва най-прецизните техники за интерполация с цел създаване на карти с най-големи подробности или, ако е необходима по-малко усложнена, но по-бърза оценка, да изчисли приблизителна картина.

Отворено решение

Софтуерът с отворен код, използван за интерполацията, който е в основата на проекта, го свързва с външния свят посредством уеб услуги. Например, системата получава необработени данни, публикувани онлайн чрез отворените стандарти, разработени от Отворения геопространствен консорциум (OGC). След като са обработили данните, уеб услугите, които също са съобразени със стандартите на OGC, са в състояние да създават карти автоматично, да ги показват онлайн и, при необходимост, да ги актуализират.

Приложение

Нивата на частици при замърсяване на градския и промишления въздух например, могат да се различават между местоположения на късо разстояние, тоест някой, който отива на работа с велосипед, може да разчита на INTAMAP да изчисли средното си излагане на замърсители и да сравни различните маршрути. Германската служба за защита от радиация (Bundesamt f?r Strahlenschutz) понастоящем използва системата INTAMAP за визуализация на ежечасните отчитания на ядрена радиация на гама-частици, осигурена от Европейската платформа за обмен на радиологични данни (EURDEP).

Прилагането на научни изследвания в областта на ИКТ в полза на гражданите на Европа е ключов елемент от Програмата за цифровите технологии в Европа, приета от Комисията през май 2010 година.

Коментар