Джон Скъли: Не бях за шеф на Apple

Някогашният шеф на Apple Джон Скъли призна, че престоят му начело на компанията е бил голяма грешка. В далечната 1985 година CEO на „ябълката” е трябвало да стане основателят Стив Джобс, казва Скъли, цитиран от appleinsider.com.

Преди да поеме Apple Скъли ръководеше компанията Pepsi. Това е дало основание на борда на директорите на компютърната фирма да го назначи за CEO вместо Стив Джобс, надявайки се, че той ще пренесе своите маркетингови знания и опит в Apple. Ръководството е считало 28-годишния Джобс за твърде млад, за да заеме толкова отговорна длъжност.

Уви, този ход на борда на Apple не проработи. Компютрите се  оказват сложна материя за Скъли, а пренебрегнатият Стив Джобс напуска компанията, поради разногласия. Останал сам, Скъли се опитва да копира стратегията на основателя, но безуспешно.

Скъли е смятал, че ще работи в тандем със Стив Джобс, като той се фокусира върху управлението на Apple, а младият му колега и основен акционер в компанията – върху техническото развитие. Подобна роля обаче не е допаднала на Джобс, което е една от причините за напускането му.

По-късно Стив Джобс се завърна на кормилото на Apple, за да възроди компанията и да я направи една от най-скъпите не само в ИТ индустрията. Под негово ръководство Apple пуска иновационни продукти като iPod, iPhone и iPad, които нарушават установеното статукво на пазара и карат останалите производители да следват ходовете на компанията от Купертино.

Коментар