Еко-активисти: Време е да си търсим нова планета

Въглеродното замърсяване и използването на природните ресурси на Земята са станали толкова критични, че при сегашните тенденции ще ни трябва втора планета до 2030 г., за да задоволим нуждите си, твърди еко-организацията WWF.

През 2007 г. живеещите на Земята 6,8 милиарда хора са водели живот, който е с 50% отвъд прага на възможностите на планетата за устойчиво развитие, според доклад на WWF, издаден в навечерието на конференцията на ООН за биологичното разнообразие, пише GreenTech.bg.

“Дори и при най-скромните прогнози на ООН за населението, потреблението и изменението на климата, до 2030 г. човечеството ще се нуждае от капацитет колкото две планети Земя от гледна точка на абсорбиране на CO2 и наличните природни ресурси”, предупреждава докладът.

Ако ли пък всеки използва ресурси със същото темпо на глава от населението като хората в Съединените щати или Обединените арабски емирства, то на човечеството ще са нужни четири и половина планети, отчита изследването, подчертавайки разликата в “екологичния отпечатък” между бедни и богати.

Докладът “Живата планета” е осмият поред и се основава на данните за 2007 г. – последната, за която има налични данни. Той посочва 71 страни, които изчерпват ресусите си от питейна вода с тревожещо темпо. Близо две трети от тези страни изпитват “умерено до силен” воден стрес.

“Това е дълбокото въздействие върху здравето на екосистемите, производството на храни и благосъстоянието на човека и най-вероятно тези проблеми ще бъдат изострени от изменението на климата”, казва WWF.

Страните, подписали Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие, ще се срещнат в Нагоя, Япония, между 18 и 29 октомври, за да обсъдят начините за справяне с драматичната загуба на биологични видове на Земята. Не случайно ООН определи 2010 г. за Международна година на биоразнообразието.

В рамките на Цел 7 от Целите на на хилядолетието страните-членки на ООН се ангажираха да постигнат до 2010 г. “значително намаляване” на загубите на дива природа.

Коментар