Руснаци търсят партньори за PV производство у нас

Руски компании от фотоволтаичната индустрия търсят партньори за производство у нас. „Интересуваме се от възможности за производство в България. Търсим партньори в страната“, каза Григорий Серопян от компанията „КВАНТ“ по време на руско-български соларен фотоволтаичен форум в „Златни пясъци“.

Отличителна черта на повечето руски производители на фотоволтаични системи е силният фокус върху научно-изследователската дейност. Повечето от предприятията имат собствен мощен научно-изследователски отдел, пише GreenTech.bg.

Научно-производственото предприятие „КВАНТ“, както подсказва самото му наименование, представлява наполовина лаборатория за нови енергийни технологии. Освен че е сред първите създатели на фотоволтични системи, дружеството разработва метало-въздушни източници на ток, химически генератори на електричество и др.

Рязанският завод за металокерамични прибори RMCIP JSC също има силно развойно звено, в което фотоелектричните технологии са само част от изследователската дейност.

„Имаме нужда от контакт с български фирми, но нека да е ясно, че към всяка компания ще подходим индивидуално“, добави Борис Сажин, заместник директор на RMCIP JSC .

Други предприятия като „Hevel Solar “ и „Новый плюс“ пък са съсредоточени изцяло в производството на фотоволтаични системи, но за сметка на това всяко от тях поддържа тясна връзка с местните изследователски институти.

Именно в знанията, в научния потенциал е силата на българските и руските предприятия, коментира Владимир Зайцев, директор бизнес развитие в Nitol Solar. Той даде за пример някои от най-големите китайски производители на соларни панели, основани от бивши научни сътрудници от университети и институти.

„Научният потенциал в България и Русия и сътрудничеството ни в тази област – в тях се крие конкурентоспособността на местните производители“, добави Зайцев.

Производстото на фотоволтаични панели не е единствената сфера на производство, в която е възможно партньорство. Добивът и безвредното производство на силиций например, който е важна суровина за производството на фотоволтаици, е друга област, която представлява интерес за руските инвеститори.

Коментар