Над 2 милиона PC в САЩ били част от бот мрежа

САЩ са първи в света по брой на компютри с Windows, които са част от бот мрежи, сочи ново проучване, направено от Microsoft. Установено е, че над 2,2 милиона компютри в страната са били впрегнати в бот мрежи (мрежи от компютри под чужд контрол) през първото тримесечие на 2010, съобщи Бизнес Софтуер Дистрибутор, позовавайки се на BBC.

Проучването показва също, че Бразилия има второто най-високо ниво на зарази – 550 000. Пропорционално нивото на зарази е най-високо в Южна Корея, където 14,6 на всеки 1000 машини са били включени в бот мрежи.

"Повечето хора имат идея какво е вирус и как могат да го открият, но малко знаят нещо за бот мрежите", коментира Клиф Еванс, директор на отдела за сигурност и идентичност в Microsoft UK.

Хай-тек престъпниците използват бот мрежи, за да изпращат спам, изманически имейли и за извършване на атаки срещу уеб сайтове. Една от последните бот мрежи, създадена от Stuxnet червея, обаче се прицелва и в реални обекти като електроцентрали, военни и промишлени обекти и др. Собствениците на бот мрежи също така претърсват заразените машини за информация, която може да бъде продадена чрез специализирани скрити престъпни сайтове и пазари.

Влизането на даден компютър в бот мрежа започва чрез заразата му с вирус посредством спам или инфектирана уеб страница. След това вирусът взема контрол над заразената Windows машина и я предоставя за ползване от киберпрестъпниците.

"Веднъж получили контрол върху машината, те имат потенциала да поставят всякакъв зловреден код вътре. Тя става споделен изчислителен ресурс, който може да бъде използван или продаван. Така, някои от компютрите биват изключително натоварени със задачи, зададени от новите им собственици“, казва Еванс.

Проучването разкрива, че само бот мрежата Lethic е изпращала 56% от ботнет спама между март и юни, въпреки че е била разположена върху едва 8.3% от познатите IP адреси, които са част от бот мрежи. "Това ниво на придобит контрол е феноменално", коментира Еванс.

Независимо от големия брой потребители, които са засегнати, защитата срещу малуера и бот мрежите може да стане само по един начин – всички потребители трябва да са записани за автоматични осъвременявания на операционната си система, редовно да прилагат софтуерните кръпки и поправки, да имат инсталиран антивирусен софтуер и да използват защитна стена.

Коментар