Спират клонирането на животни за храни

Европейската комисия ще предложи да бъде временно преустановено клонирането на животни за производство на храни в ЕС. Комисията възнамерява също да преустанови временно използването на клонирани селскостопански животни, както и пускането на пазара на храни от клонирани животни. Всички временни мерки ще бъдат преразгледани след пет години, съобщава Комисията.

Обмисля се и въвеждане на система за проследяване на вноса на репродуктивен материал за клонирани животни, като например сперма и ембриони от клонирани животни. Подобна система ще спомогне за създаване от земеделските производители и от промишлеността на база данни за животните, които могат да бъдат получени от посочения репродуктивен материал.

Предложението няма да преустанови клонирането за други цели, различни от производството на храни, като например научно-изследователска дейност, опазване на застрашени видове или използване на животни за производство на фармацевтични продукти, уточни Комисарят по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали.

Според Комисията, най-добрият начин за справяне с проблема е внимателно подбрана комбинация от мерки, придружена от клауза за преразглеждане след пет години. Тези мерки ще отговорят в достатъчна степен на загрижеността във връзка с хуманното отношение към животните, без да се налага въвеждане на ненужни и неоправдани ограничения.

В съобщението на Комисията се отбелязва липсата на научни доказателства, които да потвърждават опасенията за безопасността на храните, получени от клонирани животни или от тяхното потомство.

Вносът, търговията и използването на продукти от клонирани животни в ЕС понастоящем се регулират от общото законодателство на ЕС. Дания е единствената държава-членка, наложила национална забрана върху използването на клониране на животни за търговски цели, докато в някои трети страни клонирането вече се прилага за производството на животни за разплод.

Клониране е създаването на организъм, който е генетично копие на друг организъм, което означава, че двата организма имат абсолютно идентични ДНК.

Коментар