Лазерни технологии улесняват медиците

Фирми и експонати от 29 държави се представят на започващата днес изложба „Медикус, Денто, Галения 2010“ в панаирния комплекс в Пловдив. Една от новостите са лазерите – те все повече навлизат в медицината и то не само за сложни операции, а и във всекидневната практика, съобщиха организаторите.

Лазерите стават част и от оборудването на зъболекарските кабинети. С тях се постигат висока прецизност и естетика, процедурите са безкръвни, не травмират пациента, а възстановителният период е кратък. Това твърдят от българска фирма, която произвежда високоенергиен лазер, конструиран за всекидневна употреба от стоматолозите.

На помощ на медиците идват и скенерите, даващи триизмерни изображения. Новост за българския пазар е продуктът срещу симптома на сухата уста, който се наблюдава при диабет, анемия, тютюнопушене.

На изложението са показани и широка гама стерилизатори, наречени от техните създатели „автоклави с интелект“. Тази иновация намалява времето за обработка и оптимизира целия процес, според нуждите на кабинета или клиниката, където се използват.

Сред новостите за българския пазар е дезинфектантът за студена химическа стерилизация. За първи път у нас ще видим и заместител на човешки кости – гранули от кост, които се  използват като присадки за заместване на обем.

„Медикус, Денто, Галения 2010“ запознава специалистите и с модерните практически аспекти на медицината и стоматологията. В деловата програма е включена презентация на съвременни начини за лесно и ефикасно  зъболечение, а също – семинар за безвъзмездно финансиране на дентални, рехабилитационни и медицински центрове от програми на ЕС.

Посетителите специалисти имат безплатен достъп до изложението след онлайн регистрация, която им дава и бонуси – достъп до виртуалния каталог на изложителите и периодична информация за новостите.

Предвидени са и награди от националния  конкурс „Мениджър на дентална практика“. Над  20 кандидати се състезават в три основни категории – „Мениджър на дентална клиника”, „Мениджър на дентален кабинет” и „Мениджър на зъботехническа лаборатория“, като третата бе учредена  тази година.

Коментар