Oracle ще инвестира $4 млрд. в разработка на нов софтуер

Oracle ще вложи 4 млрд. долара в разработка на нови технологии и софтуерни пакети през следващата година, съобщи Клод Коларо, управляващ директор на офиса на компанията у нас. Софтуерният гигант планира да увеличи инвестициите си в операционната система Solaris и да пусне версия 11 през 2011 г., която ще съдържа повече от 2 700 проекта с над 400 нововъведения.

Клод Коларо обяви и пускането на MySQL 5.5 с подобрена производителност, надеждност и използваемост. Компанията ще увеличи също инвестициите в технологията Java FX, която ще включва модерни графики, висококачествено възпроизвеждане на мултимедия и HTML изпълнение. С този анонс Oracle потвърждава ангажимента си към Java.

Компанията ще продължи разработването на софтуер с отворен код. Предстои да излезе  първият в индустрията 16-ядрен сървърен процесор, подготвят се и нови SPARC T3 системи.

Компанията разкри подробности и за следващо поколение продуктова линия Sun ZFS Storage Appliance, която предоставя 50% по-добра производителност, два пъти повече капацитет за съхранение, три пъти по-голям обработващ капацитет и аналитични възможности с DTrace Analytics.

Oracle обяви и единствената в света интегрирана хардуерна и софтуерна система, изградена да поддържа Java и други приложения – Exalogic Elastic Cloud. Машината предоставя пълна инфраструктура за облачни приложения и обединява възможно най-широката гама от различни версии на Java и други приложения. Интегрира се с ключовите системи за управление на бази данни на Oracle и бизнес приложенията, без да е нужно да бъдат модифицирани.

Междувременно, Oracle пуска бизнес приложенията от следващо поколение Oracle Fusion Applications. Това е пакет от напълно стандартизирани, готови за SааS (софтуер като услуга) приложения, с богати функционални възможности в над 100 модула в 7 различни продуктови категории, насочени към много различни индустрии и сфери – управление на финанси, проектен мениджмънт,управление на риска и др. Oracle Fusion са съвместими с всички други приложения на компанията.

Компанията е направила и няколко подобрения на съществуващите приложения. Сред тях са Oracle CRM On Demand 18, което вече включва предоставяне на квалифицирани лидове (leads) на по-ниска цена. Това позволява по-добро бизнес планиране, независимо от условията на пазара, сигурност в „облака”, която отговаря на високите изисквания на бизнеса, мрежов контрол и контрол на достъпа. Ново е и решението “Insurance On Demand” за управление на брокерските канали.

Решението за управление на проектните портфолия Primavera P6 Enterprise Project Portfolio Management 8 вече е 100% уеб-базирано и позволява на организациите да подредят своите ресурси спрямо приоритети си. PeopleSoft Enterprise Company Directory 9.1 и PeopleSoft Enterprise PeopleTools 8.51 вече позволяват визуализация и навигация, които могат да бъдат конфигурирани, така че крайните потребители да персонализират прегледа на потребителската директория на тяхната компания.

Коментар