Създават соларни клетки от хартия

Масачузетският технологичен институт представи първите резултати от изследователски проекти, финансирани от италианската петролна компания Eni. Сред тях е и разработката на тънки соларни клетки от хартия, които могат да бъдат използвани като тента за прозорец, съобщи GreenTech.bg.

MIT вече има прототипи на хартиените слънчеви клетки, които са в състояние да генерират достатъчно ток за захранване на малък LED дисплей. Комерсиална версия на изобретението може да стане факт до пет години, казва професорът по инженерна химия Карън Глийсън, чиято лаборатория прави разработките.

Според Глийсън, слънчевите клетки от хартия ще са евтини и ще могат да се ползват като щори и тенти, а защо не и като капак на лаптопа. Капаците за прозорци ще могат да имат по едно интегрирано устройство за съхранение на енергия или пък да бъдат свързани към домашната елекро-мрежа.

“Книжните” клетки ще могат да бъдат ламинирани до получаване на гъвкави, леки ленти, които ще се монтират бързо върху покривите от неопитни хора, намалявайки цената на слънчевата енергия.

Всъщност клетките са изработени от обикновени паус. Номерът е в нанасянето на материалите върху тях – слой по слой – производствен процес, разработен от лабораторията На Глийсън, който може да се настрои за различни цели.

За направата на една клетка върху хартията се нанасят пет слоя от твърд материал. Всеки слой изпълнява различна функция, като активният материал освобождава по един електрон всеки път, когато бъде докоснат от светлината, обяснява професорката. За разлика от много други производствени процеси при соларните клетки, този метод може да се ползва при ниски температури.

Това е аналогично на образуването на скреж по стъклата, където водните пари се превръщат в твърда материя върху повърхност, казва Глийсън.

В момента ефективността на соларните клетки от хартия е много ниска, около 1%. Целта на лабораторията е да стигне до 4% ефективност при хартиените клетки. Комерсиалните слънчеви панели със силициеви соларни клетки имат ефективност около 15% и повече.

Коментар